NaturAqua a koraszülöttekért

Koraszülött csecsemők ápolását és szüleik nyugalmát támogatja a NaturAqua

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a koraszülés jelenségére, és támogassa a koraszülöttek ellátását 

Magyarországon az idő előtt világra jött újszülöttek száma jelentősen meghaladja az uniós átlagot, így itthon sokkal több koraszülött baba – és persze aggódó szüleik – számára létfontosságú, hogy otthonosabb környezetben telhessenek a kórházban töltött hetek, sokszor hónapok. A NaturAqua felismerte az évi közel tízezer családot érintő probléma jelentőségét, ezért döntött úgy, hogy támogatja a terhesség 37. hete előtt született babákat ellátó magyarországi koraszülött-intenzívosztályok családbaráttá tételét, valamint a koraszülött babák egészséges fejlődéséhez szükséges tárgyi adományokat finanszíroz. A program együttműködő partnere a témában legnagyobb tapasztalattal rendelkező önkéntes szervezet, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE).

Hazánkban évente mintegy 8000 gyermek jön világra a terhesség 37. hetét megelőző időszakban. Ez az újszülöttek 8-9 százalékát jelenti, ami jelentősen meghaladja az uniós átlagot. A koraszülés minden esetben váratlanul következik be, hetekig a kórházhoz köti az újszülötteket és így szüleiket is, így ez a bizonytalansággal teli időszak különösen megterhelő a családok számára. A szülők közelsége, valamint a kórházi környezet otthonosabbá tétele bizonyítottan hozzájárul a koraszülött csecsemők egészséges növekedéséhez, életfunkcióik stabil fejlődéséhez. Ehhez elengedhetetlen, hogy az édesanyák minél több időt tölthessenek kisbabájukkal, és lehetőségük legyen meghittebbé tenni a babák számára hetekig az otthont jelentő inkubátort.

A NaturAqua célja, hogy hozzájáruljon a lehető legmegnyugtatóbb környezet biztosításához a babák és a szülők számára, illetve segítse a szülőket a tájékozódásban. A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) közreműködésével ezért még ez év végéig három koraszülött-intenzívosztály családbarát átalakítását támogatja. Emellett anyagi támogatást nyújt az önkéntesek munkájához is, hogy a szülők és a koraszülött babák közötti kapcsolat erősítését, ezáltal a babák életminőségének javítását szolgáló kezdeményezések jöhessenek létre. Az egyik ilyen kezdeményezés lényege, hogy egy Dániából indult mozgalom keretében önkéntesek olyan színes polipokat horgolnak, amelynek tapintása a koraszülött csecsemőket a köldökzsinórra emlékezteti, így megnyugtatja őket, otthonosabbá, barátságosabbá teszi az inkubátort. Ráadásul a szülők is egy kedves állatfigurát látnak a csövek és érzékelők rengetegében.

„A NaturAqua a szülők partnereként támogatni szeretné őket az anya-baba idő nyugodtabb, kényelmesebb eltöltésében, de az információszerzésben, tájékozódásban is. Éppen ezért célunk, hogy segítsünk e nehéz és bizonytalansággal teli időszak átvészelésében. A koraszülött kicsiket nevelő anyukák és apukák önkéntes munkájával a KORE öt évvel ezelőtti alapítása óta fantasztikus eredményeket ért el az érintett családok szakmai és mentális támogatásában, valamint több ezer főnek biztosít fórumot és közösséget tapasztalataik, de akár a babaruhák megosztására” – mondta Németh Blanka, a NaturAqua brand managere.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) önkéntes, személyesen is érintett szülőkből álló civil szervezet, amely immár öt éve segíti a koraszülötteket nevelő szülőket információkkal, szaktanácsadással, ruhagyűjtések, valamint önkéntes workshopok szervezésével. Az egyesület célja, hogy egy országos hálózat kiépítésével minden koraszülött intenzív osztályon segítséget tudjanak nyújtani a tapasztalatlan szülők számára. Az Egyesület a NaturAqua adományából összesen 29 koraszülött intenzív központnak (perinatális intenzív centrum, PIC) adományoz majd a családbarát átalakításhoz szükséges munkát és eszközöket, akár nyitott inkubátorra, akár baba-mama szoba kialakítására van a legnagyobb szükség. A KORE emellett szeretné minden intézménybe ingyenesen eljuttatni „PICi füzet, nagy segítség” című kiadványát, amely a szüléstől, a kórházi tartózkodáson át a hazatérésig és a kontrollvizsgálatokig információval, tanácsokkal látja el a koraszülött babák szüleit.

NaturAqua CRM program Q&A

A programmal kapcsolatos kérdések

Miért pont a koraszülött-ellátást választották ügynek, támogatandó területnek?

Úgy gondoljuk, a koraszülés nagyon fontos, évente sokezer szülőt érintő probléma, ami sajnos nem eléggé ismert. Szinte mindenkinek van olyan rokona, barátja, ismerőse, aki koraszülöttként jött a világra, vagy a gyermeke volt koraszülött.

A koraszülött babák szülei rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen az élet egyik legcsodálatosabb eseményét követően hetekig, hónapokig csak a kórházban találkozhatnak újszülöttjükkel. Általában nem tudják, mire számíthatnak, ezt a helyzetet pedig nagyon nehéz érzelmileg feldolgozni.

A koraszülött-intenzívosztályok szakorvosai és ápolói fantasztikus munkát végeznek, de értelemszerűen elsősorban a babák ellátására koncentrálnak. Mi a szülőknek is szeretnénk segíteni, ráadásul az édesanya közelsége, a rendszeres testi érintkezés az egyik legfontosabb tényező a babák gyógyulása, fejlődése szempontjából is.

Miért pont a KORE-t választották partnerszervezetnek, mikor vannak más egyesületek is a területen?

A KORE olyan civil szervezet, ahol a koraszülésben személyesen is érintett önkéntesei több mint öt éve dolgoznak a családok és az újszülött-intenzív intézmények segítésén. Eddig is fantasztikus eredményeket értek el, és meggyőződésünk, hogy együttműködésünk keretében mérhető sikert érünk el az ellátás minőségének további növelésében, illetve a családok, szülők életminőségének javításában.

Hogyan ellenőrzik a koraszülött-intenzívosztályok felújítását, illetve a fonalakból készült polipok elkészültét?

Közösen választjuk ki az idén elsőként támogatandó osztályokat, és egyesével egyeztetjük velük, mire van leginkább szükségük. Az önkéntesek eddig is csodálatos munkát végeztek, teljes mértékben megbízunk az Egyesületben. Ugyanakkor a KORE felajánlotta, hogy havi jelentésben és éves összefoglalóban számol majd be a támogatás felhasználásáról.

Mi alapján választják ki az idei három koraszülött-intenzívosztályt? Melyek lesznek ezek?

A KORE-val közösen elsőként a leginkább rászoruló osztályokat szeretnénk támogatni, 2018 végéig pedig mind a 29 magyarországi koraszülött-intenzívosztályon támogatni a családbarát fejlesztések megvalósulását.

Pontosan mennyi támogatást nyújtanak?

2018 végéig mind a 29 magyarországi koraszülött-intenzívosztályon megvalósulnak a tervezett családbarát fejlesztések.

Hány évig tart a program, ez alatt milyen adományokat terveznek?

Az a tervünk, hogy 2018 végéig mind a 29 magyarországi koraszülött-intenzívosztályon támogatjuk családbarát fejlesztések megvalósulását – a tervek szerint csak ezek az adományok három év alatt összesen mintegy 43,5 millió forintra rúgnak majd. Emellett a KORE munkáját is szeretnénk évről-évre pénzbeli támogatással segíteni. Ehhez kérjük a fogyasztók közreműködését is.

Pontosan mit jelent az, hogy “családbarát fejlesztések”?

Az igények osztályonként, helyszínenként nagyon eltérőek lehetnek, a legfontosabb szempont, hogy a babák és a szülők kényelmét, nyugalmát, a gyógyulást szolgálják. Van, ahol leginkább fotelekre, bútorokra van szükség, hogy az anyukák leülhessenek a babájukkal, és van, ahol nyitott inkubátor segíti őket leginkább, hogy bármikor, az ápolók segítsége nélkül kivehessék a babájukat. Van, ahol fogyóeszközökre, például a babák hőháztartását segítő báránybőr fekvőbetét lesz a legnagyobb segítség. Minden koraszülött-intenzívosztállyal külön egyeztetünk majd, hogy olyan adományhoz jussanak, amire leginkább szükségük van.

Ha egy koraszülöttet gondozó család fordul a Coca-Colához, őket is támogatják?

A teljes hazai koraszülött-gondozást szeretnénk támogatni a koraszülött-intenzívosztályokon, és ezt a KORE-vel való együttműködés keretében valósítjuk meg.

 

Koraszüléssel kapcsolatos kérdések

Milyen kockázati tényezők növelik a koraszülés valószínűségét?

A koraszülést kiváltó okok még nem kellően ismertek, csak az esetek kb. felében áll konkrét, beazonosítható tényező a szülés idő előtti megindulása mögött. Ami biztos, hogy megduplázza a koraszülés kockázatát, ha a kismama dohányzik, alkoholt vagy drogokat fogyaszt. A szakorvosok szerint a leggyakoribb kiváltói a húgyúti fertőzések, a hüvelygyulladás, illetve a gyomor-bélgyulladások. Kockázati tényező még a stressz, a magas vérnyomás, az anya szélsőséges (túl fiatal vagy szokatlanul idős) életkora, alultápláltsága vagy épp ellenkezőleg, elhízottsága. Növeli a koraszülés kockázatát, ha az édesanyának már volt koraszülése vagy spontán vetélése, valamint az iker- vagy a kis korkülönbséggel vállalt terhesség.

Mi az oka annak, hogy közel kétszer nagyobb a koraszülés aránya Magyarországon, mint az EU-átlag?

Ezt a szakemberek sem tudják, mindenesetre a koraszülések 8-9 százalékos aránya évtizedek óta alig változik.

Igaz, hogy a szénsavas üdítőitalok fogyasztása növeli a koraszülés kockázatát?

Nem tudunk olyan tudományos eredményről, amely alátámasztaná, hogy ok-okozati összefüggés lenne a szénsavas üdítőitalok fogyasztása és a koraszülés között.

Igaz, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült üdítőitalok fogyasztása növeli a koraszülés kockázatát?

Nem tudunk olyan tudományos eredményről, amely alátámasztaná, hogy ok-okozati összefüggés lenne a szénsavas üdítőitalok fogyasztása és a koraszülés között. Ugyanakkor fontos, hogy a Coca-Cola Magyarország egyedülállóan portfóliójában egyaránt megtalálhatóak a cukorral, a természetes és mesterséges édesítőszerekkel készülő, illetve az energiamentes szénsavas és szénsavmentes üdítőitalok, így minden fogyasztónk eldöntheti, milyen itallal elégíti ki a napi folyadékszükségletét.

 

Termékekkel kapcsolatos kérdések

A NaturAqua babavíz?

Nem, de nem is annak ajánljuk, hanem az anyukáknak. A megfelelő folyadékbevitel rendkívül fontos a szoptató anyák számára, a NaturAqua pedig ideális választás ehhez.

Az Egészségügyi Világszervezet a csecsemő 6 hónapos korig kizárólag anyatejes táplálást javasol, ezt az ajánlást a NaturAqua is teljes mértékben osztja.  A baba legjobb tápláléka az anyatej. Ha azonban az anyuka teje nem elegendő, egészségügyi okokból nem tud szoptatni, esetleg hozzátáplálásra van szükség, a csendes NaturAqua természetes ásványvíz kiváló választás a tápszerkészítéshez is.

A NaturAqua PET-palackja minden élelmiszerbiztonsági előírásnak megfelel?

Teljes mértékben. A NaturAqua – és általában a Coca-Cola Magyarország termékeinek – PET-palackjai nem tartalmaznak biszfenol-A-t (BPA-t), így  teljesen biztonságosak. Ráadásul a NaturAqua félliteres kiszerelésénél 2015. óta a jövő élelmiszercsomagolási technológiát, a PlantBottle™ Technológiát alkalmazzuk. A PlantBottle csomagolás akár 25 százalékban növényi alapanyagból készül, ezzel kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után.

 

Reaktív Q&A

(Kizárólag konkrét megkeresés, kérdés esetén használandó válaszok)

Közel 60 ezer dán nő üdítőfogyasztási szokásainak vizsgálata alapján napi egy vagy több édesítőszert tartalmazó, szénsavas üdítőital fogyasztása jelentősen, akár 78 százalékkal megnöveli a koraszülés valószínűségét. Mit mond erről a Coca-Cola?

Nem tudunk olyan tudományos eredményről, amely ezt igazolná. Az Ön által említett, több mint tíz éves kutatás sem bizonyított ok-okozati összefüggést az üdítőitalok fogyasztása és a koraszülés között. Ráadásul a felmérésben részt vevő dán nők egy része az általunk is ajánlott napi mennyiség többszörösét fogyasztotta el.

Ha nem babavíz, miért támogatják a koraszülött-ellátást? Nem tartanak attól, hogy megtévesztik a fogyasztókat, és egy baba megbetegszik a NaturAqua fogyasztásától?

Úgy gondoljuk, a koraszülés nagyon fontos, évente sokezer szülőt érintő probléma, ami sajnos nem eléggé ismert. Szinte mindenkinek van olyan rokona, barátja, ismerőse, aki koraszülöttként jött a világra, vagy a gyermeke volt koraszülött. Ez olyan társadalmi ügy, amit örömmel támogatunk.

A megfelelő folyadékbevitel rendkívül fontos a szoptató anyák számára, a NaturAqua pedig ideális választás ehhez. Bár az Egészségügyi Világszervezet a csecsemő 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol, ha az anyuka teje nem elegendő, egészségügyi okokból nem tud szoptatni, esetleg hozzátáplálásra van szükség, a csendes NaturAqua természetes ásványvíz biztonságosan felhasználható tápszerkészítéshez is.

Hogyan adható PET-palackos víz a (kis)gyerekeknek, mikor köztudott, hogy ártalmas anyagok oldódnak a palackból a vízbe?

Nem a kisgyerekeknek, hanem az anyukáknak ajánljuk ásványvizünket. A NaturAqua – és általában a Coca-Cola Magyarország termékeinek – PET-palackjai nem tartalmaznak biszfenol-A-t (BPA-t), így  teljesen biztonságosak. Ráadásul a NaturAqua félliteres kiszerelésénél 2015. óta a jövő élelmiszercsomagolási technológiát, a PlantBottle™ Technológiát alkalmazzuk. A PlantBottle csomagolás akár 25 százalékban növényi alapanyagból készül, ezzel kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után.